Populära ölsorter

Det finns mängder av ölsorter i världen. Om vi listar några av världens mest populära ölsorter, i några av världens största länder får vi fram att i USA är Bud light det mest populära ölet. Bud light är en light öl med endast 95 kalorier per 33 cl burk och 4.2% alkohol och finns att köpa på de flesta ställen i USA. I Kanada däremot är Budweiser det mest uppskattade ölet. Budweiser är ett amerikanskt öl som introducerade i USA år 1876. I Storbritannien är Carling den mest sålda ölsorten. Carling är ett kanadensiskt öl som blev efterfrågat i Storbritannien under 1980 talet. Medan Pripps blå är populärast i Sverige.

I Tyskland finns det många populära ölsorter, men den som det säljs mest av är Oettinger öl. Oettinger är ett lageröl med en gyllene färg och fyllig smak. Det har en rund karaktär med måttlig bitterhet. I Norge är den mest efterfrågade ölsorten Ringnes som har tillverkats av Ringnes bryggeri sedan år 1876. I Danmark däremot är det Tuborg som gäller sedan grundandet av märket och bryggeriet år 1873. Finländarna gillar mest att dricka Olvi som är en sort som började bryggas år 1878 i Finland. På Island är det Viking öl som är mest omtyckt. I Kina däremot är det Snow eller snöflinga ölet som det säljs mest av.

Kända ölsorter i Sverige

Vilka populära ölsorter finns i Sverige? Om vi ser till statistiken för år 2013 är det inte längre Pripps blå som är i topp utan det är Sofiero Original som toppar listan. Sofiero har en lätt och neutral smak med en liten beska och en ton av malt och citrus. På andraplats hittar vi Mariestads export. Denna öl har en mer maltig smak med inslag av honung, ljust bröd och citrus. På tredje plats hittar vi Norrlandsguld som har en maltig smak, med inslag av citrus, örter och knäckebröd. På fjärdeplats hittar vi Falcon Export. Falcon har en brödig smak med inslag av honung, aprikos och citrus. Fem komma tvåan hamnar på en femte plats.

Öl i Sverige

Intresset för öl har alltid varit stort i Sverige och på senare år har intresset för olika slags öl ökat markant. Privatpersoner provar gärna på att brygga själva. En undersökning visar att 5% av Sveriges befolkning har ägnat sig åt bryggeri och hela 22% är intresserade av att prova på.

I Sverige har den ljusa lagerölen med måttlig beska dominerat de senaste årtionden. Men på grund av att många lokala mikrobryggerier har vuxit fram sedan början av 1990-talet, i kölvattnet av det växande intresset, har ölmarknaden breddats till att rymma ölsorter av alla möjliga karaktärer. Idag beräknas det finnas cirka 150 mikrobryggerier i Sverige. Utmärkande för dessa hantverksmässiga ölbryggerier är att man tillverkar öl på traditionella vis, i en mindre produktion till skillnad från de stora bryggjättarna. Man är inte rädd för att experimentera och ta fram ölsorter med spännande inslag såsom bär, frukter, kakao- och kaffebönor.

Är du intresserad av att besöka ett mikrobryggeri? Då rekommenderar vi dig att söka på mikrobryggerier i ditt län. De flesta bryggerier anordnar visningar och provvisningar medan andra har öppet hus.

Ölsorter från olika delar av världen