Mikrobryggerier

Mikrobryggerier har under senare år ploppat upp som svampar här och var i Sverige, när marknaden för hantverk och lokalt tillverkade produkter har ökat. Totalt finns över 100 stycken olika små mikrobryggerier utspridda över landet. Ett mikrobryggeri ska värna och ta tillvara på de gamla metoderna som baseras på klassisk öltillverkning. Idén med mikrobryggeri startade i England och USA som en motreaktion till stora kommersiella jättar. Öltillverkare som i större utsträckning ansågs drivas av att tjäna pengar än att tillverka öl med bra råvaror och där processen tillåts ta tid. Det första mikrobryggeriet grundades i Sverige 1995 och trenden är nu större än någonsin.

Omkring 130 stycken mikrobryggerier beräknas att finnas i Sverige idag och de har alla sin speciella inriktning. Exempelvis Dugges Ale- och Porterbryggeri i Landvetter utanför Göteborg startade år 2005 med fokus på överjästa ölsorter och ofta med kraftig humlesmak, men som 2010 expanderade och nu även tillverkar lageröl. Företaget grundades och drivs av Mikael Dugge Engström och har blivit rikligt hyllat och prisat genom åren. En del av sortimentet är möjligt att köpa på Systembolaget. Nynäshamns Ångbryggeri är ett annat litet företag som satsar på att brygga genom gamla traditioner. De håller årligen en egen fatölsfestival och det är möjligt att boka både provsmakning och en rundtur på bryggeriet.

Mikrobryggerier – där tradition och nytänkande möts

Många små mikrobryggerier strävar efter att utveckla egna och nya varianter på öl, de har ofta mer kreativa smakblandningar än vad vi är vana av från de större bryggerierna. Att använda smaker som chili och vanilj samt att experimentera med öl och kaffe ger gommen en spännande smakupplevelse. Hemsidan sverigesmikrobryggerier.se listar alla landets små bryggerier utifrån geografiskt område, vilket gör att de är lätta att hitta. Varför inte åka på en semestertur och välja resmål efter orter som har bryggerier? På en del ställen får du besöka fabriken, men alla har gårdsförsäljning med sina speciella sorter vilket kan bli en fin samling vid resans slut.

Kort om ölens historia

Öl är en av världens äldsta människoproducerade drycker. Ölens historia sträcker sig ända tillbaka till det femte årtusendet f. Kr. och finns omnämnd i skrifter från forntida Egypten och Mesopotamien. Man tror att människan ska ha upptäckt ölen genom spannmål som användes för brödtillverkning och som sedan jäste när det beblandades med vilda jästsvampar.

Moderniseringen av bryggeritekniken ska ha tagit form under medeltiden, I Europa var ölbryggningen, till en början, en familjeorienterad aktivitet som utfördes i hemmet. Först under 14- och 1500-talet började öl tillverkas i större skala då allt fler pubar och kloster startade egna ölbryggerier för masskonsumtion.

Under industrialisering (1700- och 1800-talet) gjorde tekniska innovationer såsom ångmaskinen, termometern och hydrometern att bryggeriprocessen kunde förfinas och effektiviseras.

Idag är ölbryggning en global miljardindustri. Framsteg inom kylning, frakt, marknadsföring och handel har resulterat i en internationell marknad där konsumenterna erbjuds hundratals olika val av lokala, regionala, nationella och utländska ölsorter. Kina är världens största ölproducent med en produktion på hela 25% av världsmarknaden. Totalt producerar Kina cirka 49,2 billion liter öl varje år, följt av USA som producerar 22,5 billioner liter öl.

Mikrobryggerier bygger på tradition men utvecklar ständigt nya smaker